Zoetigheid, Grieken draaien hier hun hand niet voor om. Niet zo gek dus, dat een Griekse dessertkaart boordevol staat met de heerlijkste toetjes. Hoe zoeter hoe beter, dit lijkt het motto van de Grieken te zijn. Ga jij op stedentrip naar Athene? Laat dan zeker niet de kans aan je voorbijgaan om eens je tanden in een traditionele verwennerij te zetten. Wij zetten De 5 lekkerste Griekse nagerechten voor je op een rij!

Yoghurt met honing en walnoten

Het mag geen verrassing wezen dat yoghurt met walnoten de lijst aanvoert. Als je al eens eerder in Griekenland bent geweest, heb je dit toetje vast al eens aangeboden gekregen. Dit overheerlijke dessert (dat ook nog eens vol met gezondheidsvoordelen zit) is is misschien wel het enige dessert dat geen ‘quilts pleasure’ is.

Karidopita

Eén hap van deze walnotencake zorgt voor een smaakexplosie in je mond. Heerlijk geurende specerijen, mierzoete suikersiroop en verse walnoten. Ben jij een liefhebber van zoetigheid? Dan kun jij je niets meer dan dit heerlijke toetje wensen. Alhoewel de karidopita (karidi = walnoot, pita = taart) het hele jaar door gegeten wordt, is hij vooral in het najaar populair. De walnoot, volgens de Griekse mythologie het symbool van wijsheid, is de herfstperiode één van de smaakmakers van de Griekse keuken.

Een Grieks dessert met kaneel en walnoten

3. Rizogalo

Net zoals bijna ieder ander land heeft ook Griekenland een rijstdessert. De naam van de Griekse variant van dit toetje bestaat uit twee woorden: rizi (rijst) en gala (melk). Dit zijn dan ook de twee hoofdbestanddelen. Ze worden (samen met maizena en suiker) gekookt totdat ze een dikke, custardachtige vorm krijgen. De ingrediënten boter en ei en komen aan deze traditionele zoetigheid niet te pas. Grieken bestrooien het toetje het liefst met kaneel.

4. Galaktoboureko

Galaktoboureko hoort zeker op de lijst van de 5 lekkerste Griekse nagerechten, en wordt maar al te graag geserveerd in de Griekse restaurants. Ook dit woord bestaat weer uit twee delen: gala (melk) en börek (Turkse naam voor verschillende deeggerechten). Bij de bereiding wordt griesmeel gebruikt en wordt overgoten met een suikersiroop.

Portokalopita

Nog een dessert dat uit twee woorden is opgebouwd. Portokali staat voor sinaasappel en pita, voor taart. De taart onderscheidt zich omdat hij wordt gemaakt van filodeeg. In stukjes gescheurd filodeeg welteverstaan! De taart wordt na het bakken overgoten met een siroop van sinaasappelsap, suiker en kaneel. Een combinatie die niet te heerlijk is

Ben je benieuwd naar nog meer traditionele Griekse lekkernijen? Ga dan mee met onze Ride & Bite fietstour! Tijdens deze culinaire fietstour maak je kennis met de authentieke Griekse eetcultuur. Op de fiets kom je langs de leukste locaties waar je alles leert over de Griekse producten.

Een leuke groepsfoto van onze tourleiders bij de Romeinse agora met op de achtergrond de Akropolis

De handigste reisgids

Athene is een ontzettend verrassende stad en heeft alle ingrediënten in huis voor een fantastische stedentrip. Naast de overblijfselen van de eeuwenoude geschiedenis die de stad rijk is, kan je genieten van de Griekse keuken of relaxen op het strand. Athene kent ontelbaar veel heuvels, rooftopbars met een adembenemend uitzicht, restaurants, gezellige pleintjes ... De stad heeft zó veel te bieden dat we voor jullie een eigen reisgids hebben samengesteld. Hierin hebben we alles verzameld wat we zelf zouden willen weten. Bij het lezen zul je meteen begrijpen waarom wij verliefd zijn geworden op deze fantastische stad.

  • Lokale expertise
  • Personal touch
  • Handig E-bookformaat
Bestel reisgids