Koffie drinken in Athene

Grieken zijn dol op koffie. Koffie drinken in Athene, maar eigenlijk overal in Griekenland, is een activiteit op zich en niet iets wat je even tussendoor doet. De meeste Grieken slaan het ontbijt over, maar het eerste kopje koffie is heilig. Dit is vaak Griekse koffie, compleet met een laagje prut onderin en gemaakt op een ouderwetse gasbrander. Dit sterke drankje drink je langzaam, het liefst samen met een koekje wat je er in doopt zodat het lekker soppig wordt.

Frappe of freddo ?

Als de Grieken niet werken, drinken ze hun tweede kopje koffie graag buiten de deur. Koffie drinken doe je in gezelschap (me parea, in het Grieks). Vaak gekleed in een trendy joggingbroek, een grote zonnebril en het liefst op een hip terras. Rond een uur of elf zitten de terrassen in Athene dan ook vol. Vooral in de zomer wordt er vaak gekozen voor een koude koffie. Als je weleens in Griekenland op vakantie bent geweest ken je vast wel de frappe, een koude koffie gemaakt van nescafe oploskoffie. Als je niet door de mand wilt vallen als toerist bestel je geen frappe op een terras vol met Grieken. Frappe staat tegenwoordig namelijk bekend als koffie voor toeristen.
De Grieken zelf kiezen voor een “freddo espresso” of “freddo cappucino”, een koude espresso of cappucino. Bij het bestellen van deze koffie moet je direct doorgeven hoe je deze drinkt. Hierbij kun je kiezen uit “sketo” (zwart/ zonder suiker), metrio (medium zoet) of gliko (zoet). Houd er rekening mee dat als je je koffie gliko besteld deze ook echt mierzoet wordt. De koffie wordt altijd geserveerd met een glas of karaf water en niemand spreekt je erop aan als je een paar uur over je kop koffie doet.

twee tassen koffie en een fruitsapje

De leukste adressen voor koffie in Athene

Koffie drinken kun je zeker in Athene bijna overal. Koffie afhalen of laten bezorgen kan ook. Maar waar vind je nu de allerleukste adressen voor koffie met iets lekkers of een echt leuk terras?
Wij vertellen je in dit blog over een aantal van onze persoonlijke favoriete adressen voor koffie.

Nancy’s Sweethome in Psirri

Hier vind je naast goede koffie van het merk TAF ook heerlijke taartjes en Griekse gebakjes. Alles wordt zelf gemaakt en de porties zijn zo groot dat je ze gemakkelijk met z’n tweeen of met z’n drieen kunt delen. Onze favoriet is de halva, een soort warme pudding gemaakt van griesmeel, suiker, boter, kaneel en pijnboompitten. Je vindt Nancy’s sweethome op het Iroon plein midden in Psirri.
Adres: Iroon square 3, Psirri

Tailor made

Tailor made zit op plateia Agias Eirinis en is hier de meest geliefde plek doordat ze verschillende prijzen hebben gewonnen voor de beste koffie van Athene. Je moet echt je best doen om hier een plekje te bemachtigen.
Adres: Plateia Eirinis 2

Jasemi

Hier kwam ik (Monique) vaak toen ik nog maar net in Athene woonde, maar het is altijd een van mijn favoriete adressen gebleven. Jasemi heeft een terras op de trappetjes tussen Plaka en Anafiotika en is erg populair bij Grieken en toeristen. Ze verkopen er naast koffie ook verschillende soorten thee en heerlijk huisgemaakt siroopgebak, quiches en soep. Dit is ook een heel goed adres voor een lichte lunch.
Adres: Minisikleous 23, Plaka

Een leuke groepsfoto van onze tourleiders bij de Romeinse agora met op de achtergrond de Akropolis

De handigste reisgids

Athene is een ontzettend verrassende stad en heeft alle ingrediënten in huis voor een fantastische stedentrip. Naast de overblijfselen van de eeuwenoude geschiedenis die de stad rijk is, kan je genieten van de Griekse keuken of relaxen op het strand. Athene kent ontelbaar veel heuvels, rooftopbars met een adembenemend uitzicht, restaurants, gezellige pleintjes ... De stad heeft zó veel te bieden dat we voor jullie een eigen reisgids hebben samengesteld. Hierin hebben we alles verzameld wat we zelf zouden willen weten. Bij het lezen zul je meteen begrijpen waarom wij verliefd zijn geworden op deze fantastische stad.

  • Lokale expertise
  • Personal touch
  • Handig E-bookformaat
Bestel de reisgids