In Athene kun je op elke hoek van de straat iets eten. Zo zijn er kleine stalletjes waar ze donuts en koulouri (broodringen met sesamzaadjes) verkopen. Er worden kastanjes en maiskolven gegrild en overal zijn koffiezaakjes die heerlijke zoetigheden verkopen. De restaurantjes in Athene lopen uit een van eenvoudige souvlaki grill tot aan de meeste hippe fusion restaurants. Maar waar kun je nu echt lekker uit eten? Waar vind je goede restaurants in Athene?

Een beetje verwend

Als je net als ik al wat langer in Athene wont, ben je een beetje verwend wat eten betreft. Thuis koken we met verse producten van de markt, de lokale slager of groenteboer. Van mijn schoonmoeder heb ik echt leren koken, vooral de traditionele Griekse gerechten. Als wij zelf uit eten gaan, wil ik dan ook iets bijzonders eten, iets wat ik zelf niet maak en mijn schoonmoeder ook niet.

Buiten de toeristische buurten

Ik houd ervan om in buurten te eten waar weinig toeristen komen. Simpelweg omdat het eten hier vaak veel beter is dan bijvoorbeeld in de Plaka of de wijk rondom de Akropolis. Ik houd ervan om nieuwe restaurants te ontdekken met originele gerechten. De meeste van deze restaurants serveren geen moussaka, pastitio of souvlaki omdat de Grieken deze gerechten thuis al vaak genoeg eten. Waar moet je dan wel aan denken?

Grieken houden van gezelligheid, lawaai en eten delen. Mij persoonlijk kun je geen groter plezier doen dan met een tafel vol kleine hapjes. Gegrilde kaas, goede salades, stoofpotjes, vis, noem maar op.  Had ik al verteld dat de lokale Griekse wijnen echt heel goed zijn?

Lekker uit eten in Athene

Ik probeer vaak nieuwe restaurants uit. Uit eten gaan is in Athene veel goedkoper dan in Nederland en wij eten daarom elke week wel een keer buiten de deur. Vaak heb ik hierdoor ineens weer een nieuw favoriet restaurant maar een aantal klassiekers blijven. Welke restaurants in Athene zijn echte aanraders?

Een familiediner in het gezellige restaurant Kousoulo

Tips voor restaurants in Athene

Ik geef je hier de adressen van restaurants in Athene waar ik vind dat je lekker kunt eten.
Heb jij zelf nog een goede tip? Stuur me dan een mailtje naar info@meetinathens.eu.

O Tzitizgkas kai o mermigkas

Deze restaurantketen is ontstaan toen de twee vrienden Panayiotis Mazarakis en Tasos Dimas besloten iets te doen met hun gezamenlijke liefde voor de Griekse keuken. Het eerste restaurant werd geopend in Ano Patisia en met veel gevoel voor stijl ingericht. Ze verzamelden recepten uit alle delen van Griekenland en gingen op zoek naar leveranciers met de beste producten.

De inrichting van het restaurant doet je denken aan een kruidenierswinkel met overal blikjes en potjes. Ze koken met lokale en pure producten. Het menu is zeer uitgebreid en divers waardoor iedereen er wel iets naar zijn smaak vindt. Reserveren is zeker in het weekend aan te raden.

To Mavro Provato

To mavro provato is Grieks voor het zwarte schaap. Het restaurant ligt een stukje buiten het historische centrum, in de wijk Pangrati, vlakbij het Kalimarmaro stadion. Het is echter goed te bereiken als je wandelt vanaf het metrostation Evangelismos.

De eigenaresse heeft dit kleine restaurant met veel gevoel voor stijl ingericht, eenvoudig en strak maar tegelijkertijd warm en gezellig. De menukaart bestaat uit kleine gerechten die je zou kunnen beschrijven als Grieks met een moderne twist. De porties zijn niet heel groot, maar dit zorgt ervoor dat de prijzen laag zijn en je meerdere dingen kunt uitproberen. Het restaurant is niet groot en de meeste tafels staan buiten op de stoep. Omdat dit een zeer geliefde plek is van de Atheners zelf, is het aan te raden om tijdig te reserveren: 0030 210 7223466.

Yiantes

Dit restaurant ligt in de hippe wijk Exarcheia. De meeste reisgidsen waarschuwen je ver uit de buurt van deze wijk te blijven, maar daar kun je beter niet naar luisteren. Zelf kom ik graag in Exarcheia omdat het vol zit met leuke bars en gezellige restaurants. Yiantes heeft een binnenplaats en een bar en serveert heerlijke gerechten zoals octopus in honingsaus en een pasta van mini paling. Echt het proberen waard als je van aparte gerechten houdt. Je verwacht hier een hoge rekening door de exclusieve menukaart, maar dat valt reuze mee. Voor 50,- eur eet je met z’n tweeën heel uitgebreid.

Klimataria

Toch een traditioneel Grieks restaurant in dit rijtje. Omdat ik vind dat je als toerist zeker één keer echt Grieks moet eten. Grieks eten zoals een Griekse oma het klaar zou maken. Zo eet je bij taverna Klimataria. Je vind dit plekje verstopt achter de centrale markt op Plateia Theatrou.

Extra tip

Als je uit eten gaat in Athene, denk er dan aan dat de Grieken niet op Nederlandse tijden eten. De lunch is rond twee uur ’s middags en ’s avonds eten de meeste Grieken na negen uur. Je kunt in Athene makkelijk om elf uur ’s avonds nog  een hapje gaan eten.

Een leuke groepsfoto van onze tourleiders bij de Romeinse agora met op de achtergrond de Akropolis

De handigste reisgids

Athene is een ontzettend verrassende stad en heeft alle ingrediënten in huis voor een fantastische stedentrip. Naast de overblijfselen van de eeuwenoude geschiedenis die de stad rijk is, kan je genieten van de Griekse keuken of relaxen op het strand. Athene kent ontelbaar veel heuvels, rooftopbars met een adembenemend uitzicht, restaurants, gezellige pleintjes ... De stad heeft zó veel te bieden dat we voor jullie een eigen reisgids hebben samengesteld. Hierin hebben we alles verzameld wat we zelf zouden willen weten. Bij het lezen zul je meteen begrijpen waarom wij verliefd zijn geworden op deze fantastische stad.

  • Lokale expertise
  • Personal touch
  • Handig E-bookformaat
Bestel de reisgids