Ben je in Athene, maar wil je toch het gevoel hebben alsof je op één van de Cycladen eilanden bent, bezoek dan absoluut het dorpje Anafiotika. De smalle straatjes met pittoreske huizen, die aan de voet van de Akropolisheuvel liggen, weten veel toeristen niet te vinden. Het vakantiegevoel komt hier pas echt naar boven! Het dorpje telt 45 huisjes op 3,5 km, waardoor verdwalen onmogelijk is.

De geschiedenis

Anafiotika is gelegen ten noorden van Plaka tussen de kerkjes Agios Georgios tou Vrachou en Agios Simeon. De kerkjes werden in de negentiende eeuw door de inwoners van Anafiotika gebouwd in typische Cycladenstijl.

Dit pittoreske dorpje lijkt niet voor niks op de Cycladeneilanden. De huizen werden in 1841 gebouwd door arbeiders die afkomstig waren van het Cycladeneiland Anafi, vandaar de naam Anafiotika. Deze arbeiders werden door Koning Otto destijds naar Athene gehaald om het paleis voor hem te bouwen. Als je door dit idyllische dorpje wandelt, krijg je het idee alsof ze hun thuisland wilden nabootsen. De kleine witgekalkte huisjes en de smalle straatjes versierd met bougainvillea bloemen zijn de typische stijlen van een Grieks eiland.

Piepkleine huisjes

Het Orakel van Delfi verbood destijds om huizen dicht bij een archeologisch monument te bouwen. Er was echter een andere regel die zei dat een huis mocht blijven staan als er eenmaal een dak op zat. Sommige huizen werden in één nacht gebouwd, waardoor ze ontzettend klein zijn. Deze eenvoudige huizen worden nu nog steeds bewoond door de afstammelingen van de oorspronkelijke immigranten uit Anafi. Als je door de smalle straatjes loopt, kun je vaak bij de bewoners naar binnen gluren en tref je piepkleine keukentjes aan. Hun minuscule tuintjes, waar je vaak meer dan één katje aantreft,  worden goed onderhouden en staan vol met prachtige bloemen.

Romantische eten en drinken op een idyllisch plekje

In het dorpje vindt je geen typische winkeltjes met souvenirs, daarvoor kun je beter naar het lagergelegen Plaka gaan. Anafiotika is wel de plek voor een romantisch avondje uit. De smalle straatjes omhoog met de vele authentieke terrasjes en knusse verlichting geven een geweldige sfeer. Je vindt hier veel Griekse tavernes met lokale gerechten voor kleine prijsjes.