Vandaag is de eerste dag van het carnaval in Griekenland. Dit jaar (2021) begint het op 4 maart en eindigt het op 15 maart. Door Covid is het allemaal een beetje anders dan normaal. Geen uitbundige vieringen, integendeel. Sinds vandaag gelden er extra strenge maatregelen, in de hoop dat iedereen thuis blijft. Je moet verplicht binnen je gemeente blijven en zomaar bij iemand op bezoek mag niet. Toch staat bijna overal de barbecue aan om rokerige donderdag te vieren.

Carnaval vieren in Patras

Het meest uitbundige Griekse carnaval (Apókries in het Grieks) vier je in Patras. Dit is een grote havenstad op de Peleponnesos (een schiereiland ten zuiden van Athene). Elk jaar reizen er veel Grieken, voornamelijk jongeren, hier naartoe om carnaval te vieren. Een slaapplaats vinden in het laatste carnavalsweekend is vrijwel onmogelijk. Maar voor de meeste Grieken is dit helemaal geen probleem. Want ze feesten de hele nacht door. Worden ze moe? Dan doen ze even een powernap in de auto.

Carnaval in Griekenland – een kijkje in de geschiedenis

Volgens de Griekse mythologie staat carnaval in relatie met de verering van Dionysos. Dit is de God van de wijn, de beschermer van het theater en de dichtkunst. Hij was een zoon van de oppergod Zeus. Dionysos zie je meestal met in zijn haar gevlochten wijnbladeren. In zijn ene hand een druiventros en in de andere een fluit. Hij was vooral een speelse God die met zijn verklede volgelingen langs verschillende plaatsen trok. Ze dronken wijn, zongen liedjes en plaagden elkaar. De feesten werden begeleid door trommels, bekkens en fluiten. De oude Grieken vereerden Dionysos en de bijbehorende feesten. Deze werden het hele jaar door georganiseerd in Athene, maar ook op de berg Olympos. De thuisbasis van de Griekse Goden.

Tsiknopempti – barbecue donderdag

Deze dag in de carnavalsperiode wordt in het Nederlands vertaald als rokerige donderdag. De rook verwijst naar de barbecue. Want in heel Griekenland staat op tsiknopempti de barbecue aan en eet je véél vlees. Twee weken hierna gaat op Kathara Deftera, asmaandag, de 40 dagen durende vastenperiode voor Pasen in. Vanwege het Grieks Orthodoxe geloof eet men 40 dagen lang geen producten van rood bloedende dieren. Dat houdt in geen vlees, maar ook geen kaas, eieren en andere zuivel. Niet iedereen doet hier nog aan mee. Het zijn voornamelijk de oudere Grieken die veel waarde hechten aan de Orthodoxe tradities.

Waar in Athene kun je carnaval vieren?

Normaal gesproken is er van alles te doen in Athene tijdens deze periode. In het centrum moet je vooral in de wijk Metaxourgio zijn voor de leuke feestjes en optochten. Ook staat de wijk Moschato, vlakbij Piraeus bekend om haar carnaval. Op internet vind je vaak een up to date agenda met de verschillende activiteiten.

Wil je meer informatie over de carnavalsperiode in Athene of de huidige situatie in Griekenland? Stuur ons dan een berichtje.

Wil je graag je reis voorbereiden voor aankomende zomer, maar twijfel je nog? Boek dan via Let’s meet and travel. Monique is aangesloten bij Travelcounsellors. Ze weet de leukste accommodaties in Athene. En ze is aangesloten bij het ANVR en SGR Garantiefonds. En flexibele voorwaarden zijn hier van toepassing. Veilig boeken dus!

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest