Mijn schoonmoeder is Grieks. Veel van onze klanten weten dat inmiddels, want zij komt vaak terug als voorbeeld in mijn verhalen over de Griekse cultuur. Ze is een schat en echt het stereotype Griekse (schoon)moeder. Zoals jullie zullen begrijpen is eten heel belangrijk in onze familie.
Als ik mijn schoonmoeder zie, vraagt ze eerst of ik heb gegeten en pas daarna hoe het met mij gaat. Naar haar idee ben ik met mijn Nederlandse figuur behoorlijk mager.

Griekse recepten

Nu heb ik het geluk dat ik naast mijn schoonmoeder woon (mijn schoonvader is helaas vorig jaar overleden). Regelmatig maakt ze voor mij en de kinderen iets lekkers klaar. Vaak probeer ik haar Griekse recepten te achterhalen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ik kan redelijk goed koken en doe dat ook graag, maar de recepten van mijn schoonmoeder pakken nooit zo uit als bij haar. Ik verdenk haar er daarom van dat ze steeds een klein detail voor mij achterhoudt. Een van mijn favoriete Griekse gerechten is haar vissoep.

Griekse vissoep

Het is mij gelukt haar recept voor vissoep te achterhalen. Een soep die standaard elke dinsdag op het menu staat omdat er dan markt is bij ons in het dorp. Op de markt haal je de beste en meest verse ingrediënten. Uiteraard werd de soep in eerste instantie niet zoals die van haar. Haar soep is altijd heerlijk gebonden en die van mij was veel wateriger. Na mijn wanhopige telefoontje kwam ze even kijken wat verkeerd had deed. Samen hebben we de soep uiteindelijk kunnen ‘redden’. Omdat ik weet hoe frustrerend het kan zijn als een recept niet wordt zoals je hoopt, deel ik dit geheime recept met jullie. Geloof me, het is echt de allerlekkerste vissoep! Heel belangrijk in dit recept is de olijfolie. Wij Nederlanders zijn hier vaak zuinig mee, maar dat is niet de bedoeling. Zorg voor een olijfolie van goede (uiteraard Griekse) kwaliteit.

 

Recept voor Griekse vissoep

Ingrediënten:– 1 tot 1,5 kg verse v
is met graat, kop en staart (bv. kabeljauw)
– courgette in plakjes gesneden
– selderij (stelen in plakjes, blaadjes aan de tak)
– wortel in plakjes gesneden
– 3 aardappels in (niet te kleine) blokjes gesneden
– 1 grote ui, gesnipperd
– 1 tomaat, ontveld
– 1 zoete aardappel in kleine blokjes
– sap van 2 citroenen
– olijfolie van goede kwaliteit

Werkwijze:
– Kook de vis in 2 liter water met zout en peper en 2 eetlepels olijfolie in ongeveer 15 minuten gaar.
– Snijd ondertussen de overige groente en zet deze apart. De tomaat snijd je niet maar ontvel je.
– Haal de vis uit de pan en zet apart.
– Zeef de bouillon en breng deze samen met de groente en een flinke scheut olijfolie opnieuw aan de kook.
Laat doorkoken totdat alle groenten gaar zijn.
– Haal de tomaat uit de pan en gooi weg.
– Prak ongeveer 1/4 van de groenten goed fijn, meng met het citroensap en voeg het opnieuw toe aan de soep.
– Laat het geheel nog even doorkoken totdat de juiste dikte is bereikt en voeg zout en peper naar smaak toe.
– Maak de vis schoon en warm deze even in de soep.

Eet smakelijk! Kali Oreksi!

Ook dol op Griekse recepten?

Als ik een nieuw recept uitprobeer kijk ik heel vaak naar de kook video’s van Akis Petretzikis. Een erg populaire tv kok, een beetje de Griekse Jamie Oliver. Behalve tv programma’s schrijft hij ook kookboeken. Een daarvan over heerlijk Grieks comfortfood. Wil jij de recepten ook uitproberen? En Griekenland een beetje naar huis halen? Bestel nu het Engelstalige kookboek Greek Comfort Food.