Op 25 maart wapperen de Griekse vlaggen trots in de zachte lentebries. Grieken wensen elkaar “xronia polla”, want het is Onafhankelijkheidsdag in Griekenland. Op deze dag in 1821 verklaart Griekenland zijn Griekse vlag onafhankelijk van de Ottomanen. Griekenland was toen meer dan vier eeuwen bezet. Deze 25 maart markeert het begin van de Onafhankelijkheidsoorlog in Griekenland.

Griekse vlagElliniki Epanastasi

Deze oorlog staat ook bekend als Elliniki Epanastasi. Tegenwoordig herinneren Grieken over het hele land zich de strijd van hun voorouders. De revolutie begon in de Peloponnesos. Van daaruit verspreidde het zich naar de rest van het land. Griekenland, als bakermat van de westerse beschaving, heeft onlangs hulp gekregen van Europa. Met hulp van Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland slaagden ze erin de trend te keren.

Festiviteiten op 25 maart

Op 25 maart wordt in elke wijk van Athene een parade gehouden. Ben je in het stadscentrum? Dan kun je rekenen op een mooi aanvullingsprogramma. Hier vindt de parade plaats. Kerkklokken luidden, bandjes speelden luid in de straten en kransen werden gelegd. Deze dag is een belangrijke en vreugdevolle dag voor de Grieken. Maar deze dag is niet alleen belangrijk omdat het de onafhankelijkheid viert.

Evangelismou tis Theotokou

De Onafhankelijkheidsdag in Griekenland heeft ook een religieuze betekenis. Dat is de dag waarop het feest van de Aankondiging van de Heilige Maagd Maria, Evangelismou tis Theotokou, wordt gevierd. 25 maart is de dag waarop Maria de aankondiging ontving dat ze zou gaan bevallen van een zoon van God. Het nieuws werd gebracht door zijn aartsengel Gabriël. Deze datum werd door de Griekse rebellen gekozen als de datum van het begin van de opstand tegen de Ottomanen.

Tradities betekent vaak gezelligheid

Grieken houden van plezier maken. Daarom is de Onafhankelijkheidsdag in Griekenland de dag waarop ze genieten van een heerlijke maaltijd met familie en vrienden. Het nationale gerecht is kabeljauw in knoflooksaus, bakaliaro me skordalia. Het wordt al sinds de 15e eeuw op deze dag gegeten, voor de arme inwoners van die tijd was kabeljauw een goedkoop alternatief. De rijksten hebben verse vis. En het is gemakkelijk op te bergen. Bruikbaar! Deze traditie duurt tot op de dag van vandaag voort.

Boubalina, de Griekse helding van de onafhankelijkheidsoorlog

Iedereen die van Griekenland en zijn geschiedenis houdt, heeft vast wel eens van Bouboulina gehoord. Wie is zij precies? Bouboulina, geboren in 1771, werd al op jonge leeftijd verliefd op schepen. Op 40-jarige leeftijd werd ze voor de tweede keer weduwe. Beide echtgenoten zijn op zee omgekomen. Ze ontleende haar naam aan haar laatste en rijke echtgenoot, Dimitrios Bouboulis.

Na zijn dood erfde Bouboulina een enorm fortuin. Ze bouwt haar oude vloot op en stuurt wapens en voedsel naar haar soldaten. In 1818 werd ze de enige vrouw die lid werd van een ondergrondse groep. Deze bereidden de revolutie tegen de Ottomanen voor. Het schip dat ze bouwde, de Agamemnon, was het grootste schip dat door de Griekse rebellen werd gebruikt. Bouboulina stierf in 1825. Overal in Griekenland dragen straten de naam van deze oorlogsheld.

 

Meer informatie?

Ben je benieuwd wat je allemaal kunt verwachten als je op deze dag Athene bezoekt? Stuur dan een berichtje en we antwoorden zo snel mogelijk terug! Bezoek je Thessaloniki of de Peloponnesos op deze dag? Ook hier hebben we de antwoorden op al je vragen.

 

 

 

 

 

 

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest