Je hebt een stedentrip naar Athene gepland en bent in de stad voor een lang weekend. Wat moet je (naar mijn idee) zeker doen als je in Athene bent? Waarschijnlijk wil je de bekende bezienswaardigheden zien en bezoek je de Akropolis, de heilige rots van de stad. Maar hoe ontdek je het minder bekende gedeelte van Athene? In dit blog geef ik je insider tips om Athene tussen de Grieken te beleven.

Winkelen rondom de centrale markt

Evripidou is een van mijn favoriete straten in Athene. Je vindt deze straat net voor de centrale markt als je vanaf het Monastirakiplein komt. De Evripidoustraat zit vol traditionele kruiden- en delicatessenwinkels, de beste plek om souvenirs te kopen voor thuis. Mijn persoonlijke favoriete winkels zijn: Bahar is de bekendste kruidenwinkel van Athene. Ze verkopen gedroogde Griekse kruiden, peulvruchten, verschillende soorten rijst en nog veel meer. Miran is al sinds 1922 een begrip in Athene. Wat begon als een piepklein winkeltje van een Armeense gastarbeidersfamilie is uitgegroeid tot een van de bekendste delicatessenwinkels van Griekenland.

Diner of lunch met livemuziek…. en niet in de toeristische wijk Plaka

Grieken houden van (veel) eten, liefst in gezelschap van (veel) vrienden en met zoveel mogelijk lawaai (lees live muziek). De meeste toeristen laten zich in de toeristische wijk Plaka naar binnen lokken. Sla dit een keertje over en waag je in een van de minder populaire wijken van Athene, de kleine steegjes net achter de centrale markt. Hier vind je de taverna Klimataria die al sinds 1946 een begrip is in de stad. Dagelijks kookt eigenaresse Maria traditionele Griekse gerechten in gastra’s (een soort traditionele slowcooker). Hier eet je heerlijk mals vlees en andere mageirefta (gekookte gerechten) en geniet je van de traditionele muziek. Tegen het einde van de avond sta je samen met de Grieken op tafel te dansen. Let op: de Griekse taverna’s doen niet aan een rookbeleid! Taverna Klimataria: Plateia Theatrou, halte Omonia

Bezoek de studentenwijk Exarcheia

In Exarcheia vind je een van de meest indrukwekkende musea van Athene, het Nationaal Archeologisch museum. Het is niet de meest rustige wijk van de stad. Naast een studentenwijk (de universiteit van Athene staat hier) is het ook de wijk van kunstenaars, jonge ondernemers, anarchisten en drugsverslaafden. Politie is daarom volop aanwezig. In Exarcheia zijn ontzettend veel ouderwetse boekenwinkels op de Emmanuel Benaki straat. Je komt hier ook om (goedkoop) te eten in traditionele taverna’s of knusse restaurants in de Valtetsioustraat. Exarcheia zit verder vol met gezellige en goedkope studentencafeetjes.

Ga eens een kerkje binnen

Het Grieks orthodoxe geloof speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Grieken. Orthodox betekent “volgens de juiste doxa of eredienst”. Bijna alle Grieken zijn lid van de Griekse kerk. Overal in de stad zie je kerken, maar een aantal hele mooie kleine kerken staat op de weg van de wijk Plaka richting de Akropolis. Ook al is de dienst voor de meeste van ons onbegrijpelijk, het blijft de moeite waard zo’n kerkje eens van binnen te bekijken. Het wordt als onbeleefd beschouwd om een kerk te betreden als je schouders en knieën onbedekt zijn. Deze regel geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Kolonaki en Lykavittos

Kolonaki is de chique wijk van Athene met mooie boetiekjes en winkels zoals Louis Vuitton en Prada. Op het Dexameni Plein vind je gezellige terrassen en ’s avonds verandert de wijk in een hip uitgaanscentrum vol exclusieve bars. Niet goed voor je portemonnee, maar zeker de moeite waard. Kolonaki ligt aan de voet van het Lykavittos, het hoogste punt van Athene. Vanaf het einde van de Ploutarchoustraat kom je bij het kabelbaantje (meer een soort treintje) dat je naar de top van de berg brengt. Hier geniet je van een geweldig uitzicht over Athene.

Start je verblijf in Athene met een fietstour

Met een fietstour krijg je in 3 uur tijd een heel goed beeld van de stad. Je bezoekt de hoogtepunten van Athene en hoort interessante verhalen over de Griekse geschiedenis en cultuur. Met de fietstours van Let’s Meet in Athens ben je verzekerd van een Nederlandstalige begeleider die je plekjes laat zien waar je normaal niet zou komen.

Nog meer leuke tips voor jouw verblijf in Athene?
Download nu onze gratis miniguide Athene!

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest