Een reis terug in de tijd naar de geboorte van de democratie

Eén van mijn favoriete bezienswaardigheden in Athene is de Oude Agora. Agora betekent letterlijk verzamelplaats. In de 6e eeuw voor Christus was de agora de ontmoetings- en vergaderplaats voor de vrije mannelijke burgers. Op deze plek speelde het publieke, commerciële en religieuze leven zich af. Een stad werd in die tijd een ‘polis’ genoemd.

De Agora was behalve een verzamelplaats ook een belangrijke marktplaats, ook vond je er tempels gewijd  aan belangrijke goden. Religieuze feesten vonden vaak plaats op de oude Agora.

Het centrum van de democratie in Athene

De Agora was het centrum van de Atheense democratie. Hier waren de gebouwen van de raad (de boulè) en van de dagelijkse bestuurders (de prytanen). Ook werden hier de zittingen gehouden van de volksrechtbank (de heliaia).
De Atheense mannen van boven de 18 jaar kwamen op de Agora bijeen voor allerlei discussies. Belangrijke filosofen zoals Socrates en later Plato vertelden hier hun verhaal, op deze manier werd de bevolking onderwezen.

De apostel Paulus ging tijdens zijn verblijf in Athene dagelijks in discussie op de Agora.
Vrouwen, slaven en kinderen hadden geen rechten in die tijd. De oude Grieken beschouwden slavernij als de normaalste zaak van de wereld en het maakte deel uit van het dagelijks leven. Slaven werden ingezet voor het huishouden en het zwaardere werk.

Al snel groeide het aantal inwoners van Athene waardoor de volksvergaderingen niet langer op de Oude Agora konden plaatsvinden. De volksvergaderingen werden in de loop van de 5e eeuw verplaatst naar de Pnyx op de Philopappos heuvel.

Bezoek de archeologische site van de oude Agora

Zoals je wellicht begrepen hebt na het lezen van deze tekst, ging het leven in de 5e eeuw voor Christus er een beetje anders aan toe dan tegenwoordig. Persoonlijk vind ik het heerlijk om rond te lopen op de oude Agora en de geschiedenis te laten herleven.
Het leukste vind ik om de verhalen te horen van een gepassioneerde gids die goed kan vertellen, bij voorkeur in het Nederlands.
Op deze manier waan je je echt weer even in vroegere tijden.

Heb jij interesse in een tour met een officiele Nederlandstalige gids op de oude Agora? Neem contact met mij op en ik informeer je over de mogelijkheden en prijzen.

Openingstijden Oude Agora:
1 april t/m 31 oktober dagelijks 08.00 tot 20.00 uur, winter 08.00 tot 17.00 uur.
Entree: 8,- € per volwassene.
Kinderen tot 18 jaar en studenten met een geldige studentenpas betalen geen entree.
Combiticket: 30,- € per volwassene met o.a. de Akropolis.

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest