Exarchia, een unieke wijk in hartje Athene

De eerste aanblik ziet eruit als een verwarrende puinhoop van winkels, posters, graffiti en alternatieve mensen. Je zult al snel doorhebben dat dit er allemaal bijhoort in Exarchia. Dit is juist wat deze wijk juist zo bijzonder maakt. Als je ronddwaalt, zal je veel interessante dingen ontdekken en vaker willen terugkomen.

Anti-fascistische en ararchistische groeperingen

Exarchia staat bekend als de wijk van het anarchisme. Veel van de wijkbewoners zijn lid van anti-kapitalistische, anti-fascistische en anarchistische groeperingen. Exarchia ligt in het centrum van Athene tussen de chique wijk Kolonaki en de migranten wijk Omonia. Er wonen voornamelijk intellectuelen en artiesten. Zij vinden hier hun inspiratie. Op elke straathoek vind je wel graffiti.

 

Exarcheia is behalve anarchistisch ook gezellig, sociaal, creatief en verrassend. Een bijzondere plek in Exarcheia vind ik het Navarinou park.
Park is misschien niet de juiste benaming voor dit piepkleine plein met een aantal bomen. Vroeger was er op deze plaats, tussen de hoge flatgebouwen een parkeerplaats. Toen de vergunning van de eigenaar afliep hebben de bewoners van Exarcheia het gemeentebestuur ervan overtuigd hier een park te maken. Omdat de gemeente geen initiatief toonde hebben de buurt bewoners het pleintje zelf omgebouwd tot een park.
Om je heen vind je bijzondere graffiti kunstwerken, bankjes opgesteld in theatervorm en een speeltuin.

Het dagelijkse leven in Exarcheia

Veel jongeren komen regelmatig samen in Exarchia om te praten over onder andere politiek. Hier kunnen ze hun mening vrij uiten en hun woede uiten betreft de politieke situatie. Het centrum van de wijk is het Exarchia plein. Het is een pleintje met een aantal cafés en fastfoodrestaurants.
Veel leuker zijn de smalle straatjes rondom dit plein zoals bijvoorbeeld de Valtetsiou straat.
Tijdens je bezoek aan Exarchia raden we je de volgende restaurants aan: Rosalia en Ama Lachi.
Rosalia is een traditionele taverna. Zelf bestellen we hier meestal verschillende kleine gerechtjes (mezedes) die we dan met elkaar delen.
Ama Lachi betekent ‘als het zo uitkomt’. De taverna is gevestigd in een oude school. In de tuin vergeet je al snel dat je in een drukke wijk van de hoofdstad bent. Je vindt hier een goede en veelzijdige menukaart en een gezellige sfeer.
Het zal je wellicht niet verbazen dat ook de oudste rock bar van de stad zich in deze wijk bevindt. De Rezin Rock Cafe bar is een aanrader voor een avondje uit!

Het onstaan van de wijk Exarchia

Exarchia kreeg zijn naam van de nederige jonge kruidenier Vasilis Exarchos uit Epirus. In een moeilijke tijd einde 1800 verliet Exarchos zijn bergachtige geboortedorp en ging naar de grote stad waar hij een winkel met etenswaren opende. De kwaliteit en goede prijzen maakten zijn winkel al heel snel erg populair.

Solidariteit tijdens de economische crisis

De economische crisis in Griekenland heeft het land zwaar getroffen. De solidariteit en cultuur van autonomie brachten mensen bij elkaar en dat veranderde de sfeer in de buurt. De alternatieve levensstijl maakt het tot een van de meest gastvrije wijken van Athene. 
Wij laten je de de beste plekjes van deze wijk graag zien tijdens een Privé fietstocht. Meer informatie? Neem dan contact met ons op. 

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest