Kerstmis in Athene is waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt als je op zoek bent naar een stedentrip in December. De meeste mensen denken eerder aan Parijs met al haar lichtjes of Berlijn en Keulen met geweldige kerstmarkten. Toch is Athene ook in deze tijd van het jaar meer dan de moeite waard.

Een van de belangrijkste redenen voor mijzelf om rond de kerst thuis in Griekenland te blijven en niet naar Nederland te gaan voor feestdagen met de familie, is de gezelligheid rondom Athene.
Vanaf half november wordt de stad al langzaamaan in kerstsfeer gebracht. Het weer blijft vaak tot ver na de kerst mooi; koel maar zonnig genoeg voor een terrasje. Daarnaast heeft de lokale bevolking na een lange zomerperiode weer zin om erop uit te gaan in het centrum waardoor het altijd gezellig druk is.

Kerstwinkelen in Athene

Athene is een geweldige stad om te winkelen, zeker rond de Kerst. De straten zijn mooi versierd en rondom het Syntagmaplein en de Nationale Tuinen is er bijna dagelijks iets te doen. Denk aan gezellige stalletjes met kerstspullen en lekkere hapjes, live muziek en activiteiten voor de kinderen.
Op de Ermoustraat vind je alle bekende modeketens aangevuld met typisch Griekse boetiekjes. Ook de chique wijk Kolonaki aan de voet van de Lykavitos heuvel moet je in deze periode niet overslaan.
Wil je een dagje de stad uit? Ga dan met de groene lijn naar Kifissia, een prachtige groene buitenwijk ten noorden van Athene, vol met mooie boetiekjes en mooie parken.

Traditionele Griekse kerstliedjes

Rond de Kerstdagen hoor je overal kinderen de traditionele Griekse Kalanta (kerstliedjes) zingen.
Kinderen gaan langs de huizen, maar zingen ook in de metro en op pleinen. Vaak begeleiden ze zichzelf op de triangel en zij worden beloond met snoepjes en gedroogd fruit. Tegenwoordig krijgen ze ook geld. Griekse kerstliedjes

Het Griekse Kerstmenu

Veertig dagen voor Kerst begint de vastentijd. De Grieks orthodoxe gelovigen eten dan geen vlees en andere dierlijke producten zoals kaas en yoghurt. Tegenwoordig is het vooral de oudere generatie die zich nog strikt aan deze regels houdt. Na 40 dagen vasten wordt er traditioneel varkensvlees en gevulde kalkoen gegeten vergezeld met verschillende bijgerechten en christopsomo (het brood van Christus).
Traditionele Griekse koekjes die in deze tijd overal te krijgen zijn heten melamakarona en kourabiedes.
Veel restaurants bieden een speciaal kerstmenu aan. Het is zeker aan te raden een paar dagen van te voren te reserveren als je een leuk restaurant hebt gevonden.

Leuke tips

Tot slot geef ik graag een paar leuke tips voor bijzondere adressen rond de feestdagen:

Sprookjescafe Little Kook in Psiri
Dit cafe wordt geweldig gestyled rond de Kerst, nergens is de versiering zo uitbundig als hier.
Geniet van heerlijke koffie en taartjes in een sprookjesachtige ambiance.
Karaiskaki 17, Psiri
Little kook cafe

Kerst en oud&nieuw met uitzicht op de Akropolis
Wie gaat voor ultieme luxe boekt een kamer in het luxe Grand Bretagne hotel met uitzicht op de Akropolis, het prachtig versierde Syntagmaplein en het Griekse parlement.
Heb je een wat kleiner budget? Ga er dan alleen ontbijten met een fantastisch uitzicht.
Grand Bretagne hotel

365 dagen per jaar Kerst
Bij de bar Noel in de hippe Kolokotronistraat is het 365 dagen per jaar kerst. Een drankje
wat later op de avond mag eigenlijk niet ontbreken aan je stedentrip.
Kolokotroni 59b
Noel bar

The Christmas factory
Bezoek je Athene met kinderen? Zorg dan dat je de Christmasfactory in Gkazi niet mist.
Kinderen ontmoeten de Kerstman hier, schrijven hem een brief in het postkantoor van de Kerstman en kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten.
The Christmas factory