Op 25 maart wapperen de Griekse vlaggen fier in de zachte lentewind. De Grieken wensen elkaar “xronia polla”, want het is onafhankelijkheidsdag in Griekenland. In 1821 verklaarde Griekenland zich op deze Griekse vlagdag onafhankelijk van de Ottomanen. Griekenland werd toen al meer dan vier eeuwen bezet. Deze 25 maart luidde de start in van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.

Elliniki Epanastasi

Deze oorlog wordt ook wel de Elliniki Epanastasi genoemd. Vandaag de dag herdenken de Grieken in het hele land de strijd die hun voorouders leverden. De revolutie begon in de Peloponnesos. Vanuit hier breidde het zich uit naar de rest van het land. Griekenland, als bakermat van de westerse beschaving, kreeg na verloop van tijd hulp vanuit Europa. Met de hulp van Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland wisten ze het tij te keren.

Festiviteiten op 25 maart

Op 25 maart wordt er in elke wijk van Athene een parade gehouden. Ben je in het centrum van de stad? Dan kun je rekenen op een extra mooi schouwspel. Hier vindt namelijk een parade van het leger plaats. De kerkklokken luiden vrolijk, er trekken orkesten luid spelen door de straten en er vindt een kranslegging plaats. Deze dag is voor de Grieken een belangrijke en vreugdevolle dag. Maar niet alleen vanwege de herdenking van de onafhankelijkheid is deze dag betekenisvol.

Evangelismou tis Theotokou

Deze dag heeft ook een religieuze betekenis. Het is de dag waarop de Maria boodschap, de Evangelismou tis Theotokou, wordt gevierd. 25 maart was de dag dat Maria de boodschap kreeg dat zou gaan bevallen van de zoon van God. Het nieuws werd gebracht door haar aartsengel Gabriël. Deze dag is door de Griekse rebellen symbolisch uitgekozen als het begin van de opstand tegen de Ottomanen.

Tradities betekent vaak gezelligheid

Grieken houden van gezelligheid. 25 maart is dan de ook een dag die ze pakken om samen met familie en vrienden heerlijk te tafelen. Het nationale gerecht is kabeljauw met knoflooksaus, bakaliaro me skordalia. Dit wordt al sinds de 15e eeuw op deze dag gegeten. Voor de arme inwoners van toen was kabeljauw een goedkoop alternatief. De rijkere hadden verse vis. En het is makkelijk te bewaren. Handig! Deze traditie is tot op de dag van vandaag in stand gebleven.

Boubalina, de Griekse helding van de onafhankelijkheidsoorlog

 Wie een liefde heeft voor Griekenland en haar geschiedenis heeft, heeft vast al eens gehoord van Bouboulina. Wie was zij nou precies? Bouboulina, geboren in 1771, ontwikkelde op jonge leeftijd voorliefde voor schepen. Op haar 40e werd ze voor de tweede keer weduwe. Beide echtgenoten werden op zee gedood. Haar naam ontleent ze aan haar laatste, rijke echtgenoot, Dimitrios Bouboulis.

Na zijn dood heeft Bouboulina een enorm fortuin geërfd. Haar geërfde vloot bouwt ze uit en ze stuurt wapens en voedsel naar haar soldaten. In 1818 wordt ze als enige vrouw lid van een ondergrondse groepering. Deze bereiden zich voor op de revolutie tegen de Ottomanen. Het door haar gebouwde schip, Agamemnon, was het grootste schip dat door de Griekse rebellen werd gebruikt. In 1825 kwam Bouboulina om het leven. In heel Griekenland zijn er onder andere straten naar deze oorlogshelding vernoemd. Ook in Athene zijn er verschillende straten te vinden!

Meer informatie?

Benieuwd wat je precies kunt verwachten bij een bezoek aan Athene op deze dag? Stuur een berichtje naar info@meetinathens.eu of stuur je vraag via het contact formulier op de website.  We beantwoorden je zo snel mogelijk terug. Vier je deze dag in Thessaloniki of de Peloponnesos? Ook hier kunnen we je van informatie voorzien.

 

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest