De lekkerste olijven komen uit Griekenland

Wist je dat Griekenland de lekkerste soorten olijven verbouwd van de hele wereld? De geschiedenis van olijven en olijfolie gaat terug tot zo’n 4000 jaar geleden! Olijfolie werd gebruikt in de keuken maar ook in de geneeskunst, lichamelijke verzorging en cosmetica. Ook vandaag de dag worden veel goede eigenschappen toegekend aan olijfolie.
Zelfs Italië importeert de Griekse olijfolie omdat ze zo subliem van smaak is. Maar de Grieken zelf zijn echt de grootverbruikers: zo’n 20 – 25 liter per jaar, per persoon! Vrijwel elke Griekse familie bezit olijfbomen. De meeste Grieken gebruiken vol trots hun eigen olijfolie, welke natuurlijk de beste is die bestaat!

De olijfpluk

Hoewel het verkrijgen van de olie uit de olijven sterk gemoderniseerd is, is dat nog niet het geval met het oogsten van de olijven. In Griekenland worden in de meeste gevallen de olijven op min of meer traditionele manier geoogst. Hooguit wordt er gebruik gemaakt van een soort ‘borstel’machine waar men de afgezaagde takken met olijven doorheen haalt. Dit is een soort electrisch aangedreven lange stok met draaiende lange ‘vingers’ die de olijven van de takken ritsen die aan de boom moeten blijven. De olijven worden opgevangen in grote netten die onder de bomen worden gelegd. Voordat de olijven in grote jute-zakken worden overgedaan, worden de blaadjes en takjes verwijderd.
Na het plukken worden de olijven afgeleverd bij de olijfpers waar ze tot een soort pulp worden gemalen. Tegenwoordig wordt de olijfolie met centrifugaalkracht verkregen uit deze pulp. Hierdoor is de kwaliteit van de olie hoog en, afhankelijk van het zuurgehalte, meestal extra vierge.

Zelf olijven plukken op de Peleponnesos

De voorgaande alinea beschrijft het proces van het olijven plukken. Veel handwerk met waar het kan ondersteuning van enkele machines. Het plukken is niet moeilijk maar soms wat vermoeiend omdat we de bewegingen niet gewend zijn. Er zijn gelukkig ook werkzaamheden die zittend gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld het verwijderen van zo veel mogelijk blaadjes en takjes uit de netten vol olijven. De olijf-pluk-dagen worden begeleid door een ervaren (Engels sprekende) olijfboer die graag zijn kennis en ervaringen deelt. Omdat het tenslotte ook vakantie is, zorgen we met regelmaat voor koffie, thee, water en snacks tijdens het plukken. De lunch gebruiken we naar goed Grieks gebruik in de olijfgaard. Na deze inspannende activiteiten serveren we bij de accomodatie een heerlijk diner. Uiteraard zijn we de dag al begonnen met een uitgebreid ontbijt want waar gewerkt wordt, moet ook goed gegeten worden!

Olijven plukken op de Peloponnesos in Griekenland; een ervaring om nooit te vergeten!

Wij organiseren in de laatste week van oktober en de eerste week van november olijf-pluk-weken. Een week-arrangement, volledig verzorgd (excl. vlucht en vervoer).
Tijdens dit arrangement verblijf je in de luxe woonwagens van de Nederlandse Will en Jan van den Heuvel. Deze mooie accomodatie vind je in het zuiden van de Peleponnesos in het plaatsje Methoni.

Het arrangement:

– 7 nachten verblijf in een comfortabele woonwagen
– dagelijks ontbijt
– 3 dagen olijven plukken onder leiding van een ervaren (Engelstalige) olijfplukker
– koffie, thee en versnapering in de olijfgaard (op plukdagen)
– lunch in de olijfgaard (op plukdagen)
– diner bij de accommodatie (op plukdagen)
– bezoek aan een olijfperserij
– olijf en olijfolie proeverij
– 2 liter olijfolie van de zelfgeplukte olijven
– 1 dag excursie naar olijfolie museum in Sparta, incl. lunch en diner

De 2 comfortabele woonwagens bieden in totaal plaats aan 10 personen. Tijdens de olijfplukweken worden de accommodaties verhuurd op basis van gedeelde accommodatie.

Wil je meer informatie of je opgeven voor deze reis? Stuur ons een mailtje info@meetinathens.eu

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest