Athene lijkt, zo op het eerste gezicht, niet een heel groene stad. Toch ligt er midden in het centrum van Athene een groot park: De Nationale Tuinen.
Begin 1800, net na de Ottomaanse overheersing was dit de Koninklijke tuin van de Duitse koning Otto en zijn vrouw Amalia. Het park ligt achter het Griekse parlementsgebouw dat in die tijd dienst deed als koninklijk paleis. Het Syntagmaplein was in de tijd van koning Otto het voorste grasperk van het paleis. Hier kwam het Griekse volk in opstand tegen de niet geliefde Duitse koning en eiste ‘Syntagma’, Grieks voor de grondwet.

De Nationale tuinen werd in 1939 aangelegd door Koningin Amalia. Zij was de vrouw van Koning Otto van Beieren, en haar Duitse tuinman Schmidt. Tegenwoordig zijn de nationale tuinen eigendom van de stad Athene.

Zappeion

Direct naast de Nationale tuinen ligt het Zappeion. Dit gebouw heeft 25 kamers en wordt tegenwoordig gebruikt voor grote bijeenkomsten, ceremonies en tentoonstellingen. In 1896 werd het Zappeion opgeknapt voor de Olympische Zomerspelen. Tijdens de spelen werd het Zappeion gebruikt om te schermen. Tijdens de vierde Olympische spelen in 1906 was het Zappeion het Olympisch dorp.

Trek je even terug

De Nationale Tuinen zijn zeer geschikt om je even terug te trekken uit het centrum van Athene. Voor kinderen is er een grote kinderspeeltuin met veel schaduw, waar zij zich goed kunnen vermaken. Ook ligt er een kinderboerderij midden in het park. Hier vind je onder andere geiten, konijnen, eenden en ganzen en een stukje verderop een vijver met schildpadden. 

In de Nationale Tuinen vind je een café, een kinderbibliotheek en een klein museum. In het park liggen de overblijfselen van oude Romeinse baden, deze zijn helaas niet toegankelijk voor publiek. 
De tuinen zijn de gehele dag geopend voor het publiek tot zonsondergang. Je kunt je bezoek aan de Nationale tuinen goed combineren met 
het kijken naar de wisseling van de wacht bij het Vouli (parlementsgebouw) dat er direct naast ligt.

Wil jij de tuinen bezoeken? Fiets dan mee met onze highlight fietstour.

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest