Terug naar de tijd van de Romeinen in Griekenland

De Romeinen hebben een belangrijke rol gespeeld in Griekenland. Ze waren zo onder de indruk van de Griekse goden, de mythologie, taal en architectuur dat ze dit gekopieerd hebben. Zo werd onder andere het Griekse alfabet vertaald naar het Romeins en later werden ook de namen van de goden vertaald naar het Romeins. De Romeinse agora werd een belangrijke plek in Athene.
De Nederlandse vertaling van agora is markt maar ook verzamelplaats. De Oude Agora van Athene was te groot geworden. De Romeinen  besloten daarom om er nog een Agora bij te bouwen. Deze Agora is voltooid in de 11e eeuw voor Christus. Onder leiding van keizer Hadrianus werd het plein geplaveid met marmer. Julius Caesar en keizer Augustus hebben de bouw van de Agora gefinancierd.

Keizer Hadrianus en de Romeinse Agora

Hadrianus was een vurig bewonderaar van Griekenland en wilde van Athene de culturele hoofdstad van het keizerrijk maken. Tijdens zijn verblijf in Athene gaf hij de opdracht tot de bouw van verschillende tempels in de stad. De belangrijkste gebouwen op de Romeinse Agora zijn de Toren van de Winden, de Athene Archegetis Poort en de Fethiye moskee. De moskee is nog een van de weinige herinneringen aan de Turkse bezetting. De moskee werd pas veel later een katholieke kerk.

De Toren van de Winden is het best bewaarde gebouw op de Romeinse Agora. Deze achthoekige toren is gelegen net ten oosten van de Romeinse Agora en werd rond het jaar 48 v.C. gebouwd. De Toren van de Winden wordt ook het Horologium van Andromicus van Cyrrhus genoemd. De toren is volledig gemaakt van Pentelisch marmer en diende als uurwerk. In het gebouw bevond zich een waterklok.Vlakbij de Toren van de Winden was een openbaar toilet. Dit was een vierkante hal met banken waarin gaten zaten, het riool zat direct hieronder.

Er waren twee toegangspoorten waarvan de Athena Archegetis de belangrijkste toegang was tot de Romeinse Agora. Tussen de Romeinse en de Oude Agora werd rond 100 Na Chr. een overdekte weg aangelegd. 

Bezoek de archeologische site van de Romeinse Agora

Wil je graag meer te weten komen over deze bijzondere bezienswaardigheid? Je kunt deze site bezoeken met een officiele Nederlandstalige gids. Neem contact met ons op en we informeren je graag over de mogelijkheden en prijzen.

Romeinse Agora openingstijden:
1 april t/m 31 oktober dagelijks 08.00 tot 20.00 uur, winter 08.00 tot 17.00 uur.                                                                                                    Entree: 6,- € per volwassene. Combiticket: 30,- € per volwassene met o.a. de Akropolis.

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest