Neem een kijkje in het drukstbezochte museum van Athene: Het Akropolis museum

Op ongeveer 300 meter afstand van de beroemde berg Akropolis, ligt het Akropolis museum. Sinds 2010 opende het nieuwe museum haar deuren. In het museum zijn er meer dan 4000 voorwerpen te zien, deze voorwerpen komen voornamelijk uit de Akropolis omgeving.
Ook kun je hier vele beelden bekijken en bewonderen, echter staan lang niet alle beelden in het Akropolis museum.

Engelse invloeden

Tijdens de Ottomaanse bezetting zijn vele originele beelden, onder leiding van de Brit Lord Elgin, mee genomen door de Engelsen. De meeste Griekse beelden kun je dan ook in het British museum in Londen bekijken.

De Griekse regering en vele Griekse burgers hebben de afgelopen jaren vele protesten gevoerd om de beelden terug te halen, maar zonder succes. Toch blijven de Grieken hoop houden dat de beelden ooit terugkeren naar Athene. Mocht dit het geval zijn, is er in het Akropolis museum ruimte gecreëerd om de beelden neer te zetten.

Wat is er te zien?

Op de eerste verdieping zijn er exposities te zien van beelden uit de zesde eeuw voor Christus. Dit is nog voor de bouw van het Parthenon bovenop de berg de Akropolis.

Op de bovenste verdieping staan voornamelijk Griekse Parthenonbeelden. Maar ook is de gehele verdieping uit glasramen. Hierdoor ontstaat er een prachtig en indrukwekkend uitzicht van 360° en kun je de Akropolis en het Parthenon goed bekijken.

Onder het gebouw zijn er archeologische sites te zien van bouwwerken uit de vierde eeuw voor Christus tot in de zevende eeuw na Christus. De sites zijn te zien door de glazen vloer op de begane grond.

Weetjes

Het nieuwe Akropolis museum is tien keer zo groot als het oude museum op de berg Akropolis. Het museum stond in 2013 op de derde plaats in de lijst van 50 beste musea ter wereld. De lijst verscheen in The Times uit Londen.
Er bezochten meer dan één miljoen mensen tussen juni 2012 tot en met mei 2013, het Akropolis museum in Athene.

Het museum is het hele jaar door geopend. In de wintermaanden zijn er aangepaste openingstijden en in de zomer is het museum tot ’s avonds laat geopend. Op maandag is het museum altijd gesloten.
Tip: Bezoek het museum op 18 mei, internationale museum dag, en de entree is dan gratis. Bezoek ook de winkel op de begane grond voor een leuke souvenir.

Mocht je geïnteresseerd zijn naar de geschiedenis van Athene en de Akropolis, kun je ook mee met onze Akropolis tour. Tijdens deze Akropolis tour word je door onze officiële gids mee terug genomen in de tijd. In ongeveer 1,5 uur tijd krijg je een goed beeld van de geschiedenis van Athene. Naast alle informatie over het ontstaan en de ontwikkelingen van de Akropolis, geniet je van het prachtige uitzicht over Athene en omgeving. 

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest