Het parlementsgebouw

Bovenaan het Syntagmaplein, het centrale plein van Athene, staat het parlementsgebouw. Het parlementsgebouw wordt door de Grieken ook wel de Vouli genoemd, wat letterlijk parlement betekent. Voor het gebouw houden de zogeheten Evzones de wacht.

Terug naar de geschiedenis

Het parlementsgebouw werd in 1836 gebouwd voor de zeventienjarige koning Otto en zijn vrouw, koningin Amalia. Het gebouw diende toen als koninklijk paleis voor de eerste koning van het ‘moderne’ Griekenland.

Echter brak er in 1909 een grote brand uit die voor veel schade zorgde aan het parlement. Koning Otto en zijn vrouw verhuisden daarom naar een nieuw paleis zodat het parlementsgebouw kon worden opgeknapt. Dit nieuwe paleis staat nu bekend als het Presidentieel paleis.

In 1974 werd de monarchie in Griekenland afgeschaft. Het parlementsgebouw was toen niet langer meer een koninklijk paleis, maar diende als museum en ziekenhuis. In 1979 stelde de regering het gebouw ter beschikking voor het parlement. Zo kon het parlement hier hun zittingen en vergaderingen houden.

Tegenwoordig kun je ook een rondleiding krijgen door het Parlementsgebouw. De anderhalf uur durende rondleidingen zijn gratis en worden gegeven in het Engels.

Monument van de onbekende soldaat

Op het plein voor het parlementsgebouw staat een monument voor alle onbekende soldaten die hebben mee gevochten in de oorlogen voor Griekenland.
Het monument is op 25 maart 1932 geplaatst, dit is in Griekenland de nationale dag van de onafhankelijkheid sinds ze bevrijd zijn van de Ottomanen. Het monument wordt bewaakt door de Evzones.

Wisseling van de wacht

Voor het parlementsgebouw en het presidentieel paleis staan de soldaten van de Presidentiele wacht. In het Grieks ook wel de Evzones genoemd. De Evzones bewaken het monument, paleis en het parlementsgebouw 24 uur per dag.
De soldaten dragen een traditioneel Grieks uniform en voldoen aan strikte regels. Zo mogen Evzones absoluut niet praten of bewegen, tenzij zij ze instructies krijgen om te verplaatsen.

Elk uur vindt de wisseling van de wacht plaats, op zondagochtend is er om 11.00 uur een ceremoniële wisseling met muziek. Ben je hier op zondag? Probeer deze wisseling van de wacht om 11 uur dan bij te wonen. Het is een bijzondere beleving om dit mee te maken.

Ook tijdens onze Highlight tour komen wij voor een fotomoment langs het Parlementsgebouw en maken we een stop bij het presidentieel paleis om de evzones te bewonderen.

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest