Plaka

Plaka, een van de oudste historische wijken van Athene. De eeuwenoude wijk is gebouwd bovenop de woonwijken van de oude stad Athene. Het staat bekend als de ‘wijk van de Goden’ vanwege de Akropolis en de vele archeologische sites. 

De naam

De naam werd niet gebruikt tot na de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. De historische wijk had namelijk verschillende namen. Zo stond de wijk bijvoorbeeld bekend als Alikokou, Kontito en Kandili of kreeg het namen van de plaatselijke kerken. Maar sinds Koning Otto aan de macht kwam over Athene werd de naam Plaka de officiële naam voor de wijk.

Op de kaart

Plaka ligt op de noordoostelijke helling van de berg Akropolis. Namelijk tussen het Syntagma en het Monastiraki-plein. Adrianou Street is de grootste straat en verdeelt de wijk in twee gebieden. Namelijk het bovenste gedeelte, Ano Plaka, ligt onder de Akropolis. Maar ook het onderste stuk van de straat, Kato Plaka. Dit bevindt zich tussen Syntagma en Monastiraki.

Geschiedenis 

Plaka werd gebouwd rondom de ruïnes van de oude Agora van Athene. Sinds de oudheid werd dit gebied al veel bewoond. Echter werd de wijk, net als de rest van Athene, tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog tijdelijk verlaten door alle inwoners vanwege de vele aanslagen die in 1826 plaatsvonden.

Gedurende de jaren van Ottomaanse bezetting stond Plaka bekend als de “Turkse wijk van Athene” en de zetel van de Turkse Voevode. Pas tijdens de eerste jaren van de nieuwe regering, kwamen er pas weer mensen wonen in deze wijk. In dezelfde periode werd Anafiotika, een klein wijkje met een fantastisch uitzicht over de stad, steeds bekender onder de bewoners. In 1884 brandde een groot deel van de buurt af. Hierdoor konden archeologen de opgravingen in de Romeinse markt en de bibliotheek van Hadrianus uitvoeren. Sinds de 19e eeuw vinden er veel opgravingen plaats. Ook deze zijn te zien door de stad!

Tips and Tricks

Yiasemi – Voor heerlijke huisgemaakt gebak en koffie. Mnisikleous 23, Athina 105 55

Forget me not – Souvenir winkel. Adrianou 100, Athina 105 58

Hansel & Gretl – Snoepwinkel. Adrianou 48, Athina 105 58

Kafenion – Traditioneel Grieks restaurant. Epicharmou 1, Athina 105 58

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest