Panathinaiko Stadion

Tussen de Nationale tuinen van Athene en de wijk Pangrati ligt het Panathinaiko Stadion. Het Panathinaiko stadion staat lokaal ook bekend als Kallimarmaro. In het stadion vonden atletiekwedstrijden plaats. Bovendien is dit het enige stadion in de wereld dat volledig van marmer is gebouwd. Kallimarmaro betekent ‘uit mooi marmer’. Het stadion had oorspronkelijk een rechthoekige vorm die typerend was voor oude Griekse stadions. Denk hier aan het oude Olympia. Het stadion was 2200 jaar vóór de aanvang van de Spelen van 1896 reeds gereed.

Geschiedenis van het Panathinaiko Stadion

In 490 voor Christus viel het Perzische leger het stadje Marathon binnen. Hierop volgde de Slag bij Marathon. De mythe vertelt dat nadat het Griekse leger de Perzen versloeg, de boodschapper Pheidippides van Marathon naar Athene zijn gerend om het nieuws te brengen van de overwinning op de Perzen in de Slag bij Marathon. Vanaf die tijd is de marathon ontstaan.

In 1896 werden op deze plaats de eerste moderne Olympische spelen gehouden. Het stadion heeft een capaciteit van 80000 toeschouwers.  Het stadion was reeds 330 V. Chr al gereed en bood toen plaats aan 50000 toeschouwers. De sportwedstrijden werden toen niet de Olympische Spelen genoemd, maar de Panhelleense Spelen. De Olympische spelen vonden de eerste keer plaats in 776 V. Chr. Het evenement werd gehouden ter ere van de oppergod Zeus en was alleen toegankelijk voor mannen.

De huidige functie van het Panathinaiko Stadion

Tijdens de Olympische spelen van 2004 was het Panathinaiko Stadion de finish van de beroemde marathon. Jaarlijks wordt in Athene nog steeds een marathon georganiseerd die eindigt bij het Panathinaiko stadion. Bovendien wordt het stadion ook gebruikt voor sportlessen die worden georganiseerd door scholen. Daarnaast is het leuk om tijdens je verblijf in Athene het museum te bezoeken. Ook vinden er elk jaar een aantal grote concerten plaats in het Panathinaiko stadion. Tijdens je bezoek aan Athene nemen we je graag mee naar het Panathinaiko stadion tijdens onze Fietstour | Highlights Athene. We vertellen je meer over de geschiedenis van dit beroemde stadion. Wil je graag meer informatie over bijvoorbeeld de prijzen en mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. 

Openingstijden Panathinaiko Stadion:
Van maart tot en met oktober van 08.00 tot 19.00 uur.
Openingstijden winter: van november tot en met februari van 08.00 tot 17.00 uur.
Entree: 4€ per volwassene.

Boek Nu Boek Nu

Pin It on Pinterest